ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Περιβαλλοντική Υγεία και Επικοινωνία στην Γενική και Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση
Environmental health and communication in general and special education and training»
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Σ Ο Δ Η Γ Ο Σ Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν
ΑΘΗΝΑ
Σεπτέμβριος 2023
Περιεχόμενα
Α. Γενικές πληροφορίες για το Μεταπτυχιακό. 3
Σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα.. 6
Γενικές προϋποθέσεις εισαγωγής. 8
Κατανομή εκπαιδευτικών πιστωτικών μονάδων ECTS. 9
Μεταφορά πιστωτικών μονάδων ECTS από άλλα Π.Μ.Σ. 10
Προϋποθέσεις απονομής τίτλου σπουδών και κανονισμοί 10
Έναρξη και Λήξη των μαθημάτων. 11
Υπολογισμός τελικού βαθμού του πτυχίου. 13
Αξιολόγηση του προγράμματος. 13
Δεοντολογία και πειθαρχικός έλεγχος. 14
Β. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ.. 15
Διαμόρφωση Προγράμματος Σπουδών: 15
Γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της διπλωματικής εργασίας. 28
Ασύρματο Δίκτυο (Wi-Fi network). 29
Το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας αποτελεί ένα εκ των δύο Τμημάτων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (αρ. 57-61 του N.4610/2019). Το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας με μακρά ιστορία και μακροχρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση λειτουργών δημόσιας υγείας έχει ως στόχο την υψηλών προδιαγραφών σύγχρονη προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών, καθώς και την προαγωγή της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε πολλά και καινοτόμα πεδία της δημόσιας και κοινοτικής υγείας.
Το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οργανώνει και λειτουργεί από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023 – 2024 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), με ελληνικό τίτλο: «Περιβαλλοντική Υγεία και Επικοινωνία στην Γενική και Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση» και αγγλικό τίτλο: «Environmental health and communication in general and special education and training» σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017 , όπως ισχύει (έγκριση Προγράμματος: Φ.Ε.Κ 46465/τ.Β/Αρ. Φύλλου 2495 / 20-5-2022).
Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Περιβαλλοντική Υγεία και Επικοινωνία στην Γενική και Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση” – ”Environmental health and communication in general and special education and training” δύναται να πρωτοπορήσει στην εκπαίδευση ατόμων που επιθυμούν να ενταχθούν στην τυπική, μη τυπική και άτυπη προώθηση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και προαγωγής της υγείας στην Ειδική αγωγή και την Εκπαίδευση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεδομένου πως το ΠΜΣ θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.
Στο Π.Μ.Σ., οι φοιτητές/τριες κατανοούν το ρόλο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καθώς και της επικοινωνίας στην αντιμετώπιση πολύπλοκων κοινωνικών προκλήσεων και ευκαιριών σχετικά με θέματα ενταξιακής εκπαίδευσης, περιβάλλοντος και υγείας από ποικίλες οπτικές γωνίες. Η αποδοχή της διαφορετικότητας και η επικοινωνία σε συνάρτηση με τις ραγδαίες κοινωνικές μεταβολές είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση μερικών από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η μετάβαση σε αειφόρα πρότυπα διαβίωσης και συνύπαρξης των πολιτών του κόσμου. Η αποτελεσματική προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις απαιτεί την βαθιά κατανόηση θεμάτων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, υγείας και περιβάλλοντος καθώς και των αλληλεπιδράσεών τους από διάφορες προσεγγίσεις. Στο Π.Μ.Σ. ως ακρογωνιαίος λίθος προβάλλεται το αγαθό της ενταξιακής εκπαίδευσης υπό το πρίσμα ενός υγιούς περιβάλλοντος που επιτρέπει στους ανθρώπους ανεξαιρέτως να ηγούνται μίας ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά ικανοποιητικής και παραγωγικής ζωής. Κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να συνεισφέρουν με επιτυχία στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε περιβαλλοντικά κέντρα και γενικότερα σε ποικίλα κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντα, αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Ενταξιακής εκπαίδευσης, της Περιβαλλοντικής Αγωγής, της Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας.
Το ΠΜΣ ως ακρογωνιαίο λίθο προβάλει το αγαθό της υγείας μέσα από το πρίσμα ενός υγιούς περιβάλλοντος που επιτρέπει στους ανθρώπους να ηγούνται μιας ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά ικανοποιητικής και παραγωγικής ζωής.
Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, οι φοιτητές αντιλαμβάνονται τη σημασία της επικοινωνίας στην αντιμετώπιση πολύπλοκων κοινωνικών προκλήσεων και ευκαιριών που σχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος και υγείας από διάφορες οπτικές γωνίες. Κυρίως, επικεντρώνονται στην επίδραση της εκπαίδευσης σε αυτά τα θέματα. Η επικοινωνία που προωθείται στο πλαίσιο αυτό αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ταχέων κοινωνικών μεταβολών, οι οποίες αποτελούν κρίσιμη απαίτηση για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στη σημερινή εποχή.
Συγκεκριμένα, αναλύονται ζητήματα όπως η μετάβαση σε αειφόρα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής, οι μέθοδοι αγωγής και προώθησης υγείας που πλαισιώνουν την τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, καθώς και η ποιότητα των τροφίμων και του περιβάλλοντος. Τέλος, αναδεικνύεται η σημασία της προώθησης συμπεριφορών που αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλα τα μέλη της κοινότητας.
Η αποτελεσματική προσαρμογή στις σύγχρονες παγκόσμιες απαιτήσεις απαιτεί βαθιά κατανόηση των ζητημάτων υγείας και περιβάλλοντος και των αλληλεπιδράσεών τους. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας υγείας μέσα από το πρίσμα ενός υγιούς περιβάλλοντος και αποτελεσματικής εκπαίδευσης και επικοινωνίας. Αυτά τα στοιχεία δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μια βιώσιμη καθημερινότητα, τόσο ατομικά όσο και σε κοινοτικό και δημόσιο επίπεδο.
Συμπληρωματικά, η αναγκαιότητα ίδρυσης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών συνάδει με την υφιστάμενη δομή του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας όπου διαθέτοντας ένα συγκροτημένο γνωσιακό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, έχει επιπροσθέτως θεσμοθετήσει την Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας προσφέροντας το ανάλογο έναυσμα διασύνδεσης μέσω μιας συγκροτημένης επιστημονικής βάσης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο έμφασης καλλιέργειας του πνεύματος καινοτομίας και εξωστρέφειας, στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας εντάσσεται η ‘’Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών’’, μια δράση που έχει ως απώτερο σκοπό την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στη λήψη αποφάσεων σχετιζόμενων με το περιβάλλον και την υγεία μέσα από ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην προαγωγή της Περιβαλλοντικής Υγείας για την προστασία των πολιτών και όλων των κοινωνικών ομάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημασία της συμβολής της Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί από τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 και είναι μια από τις βασικές δράσεις του Skyros Project, ένα διεθνώς πολυβραβευμένο πρόγραμμα και επισφραγισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, της Προαγωγής Υγείας και της Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης, παρέχοντας συγκεκριμένες πληροφορίες και προωθώντας ικανότητες-δεξιότητες κριτικής αξιολόγησης ως προς τα ζητήματα περιβαλλοντικής υφής και Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης. Οι δεξιότητες αυτές αδιαμφησβήτητα επιβάλλεται να ενσωματωθούν και να διαχυθούν ώστε να προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολικό περιβάλλον τόσο στη γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, αλλά και στην κοινότητα εν γένει. Αυτές οι δεξιότητες θα καταστήσουν τους ενδιαφερόμενους ικανούς να συμμετέχουν και να ηγηθούν στις διαδικασίες εφαρμογής αντίστοιχων εκπαιδευτικών – και όχι μόνο- προγραμμά- των τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθορίζοντας έτσι την ποιότητα της υγείας και του περιβάλλοντος στις επόμενες δεκαετίες.
Το Π.Μ.Σ. στοχεύει στην:
Το Π.Μ.Σ. «Περιβαλλοντική Υγεία και Επικοινωνία στην Γενική και Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση / Environmental health and communication in general and special education and training» αποσκοπεί στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας από ένα ευρύ επιστημονικό πεδίο που είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. καθώς και όλων των συναφών επιστημών υγείας και ανθρωπιστικών σπουδών της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ιδρυμάτων της αλλοδαπής που σχετίζονται με τον ευρύτερο χώρο της υγείας και της προαγωγής της.
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι όλων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, πτυχιούχοι και διπλωματούχοι όλων των τμημάτων Πολυτεχνικών, καθηγητικών και Γεωπονικών Σχολών, πτυχιούχοι Περιβαλλοντικών Επιστημών των Πανεπιστημίων, πτυχιούχοι του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Τμημάτων Ιατρικής, Νοσηλευτικής, καθώς και πτυχιούχοι όλων των συναφών Φυσικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και απόφοιτοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα κατ’ έτος ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε εξήντα (60). Σε περίπτωση ισοψηφίας υποψηφίων αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε να εισαχθεί και ο τελευταίος/α ισοψηφών/ούσα υποψήφιος/α. Επιπλέον του αριθμού των εισακτέων, γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθ. 34 του Ν.4485/2017. Στον αριθμό των εισακτέων λαμβάνονται υπόψη και οι φοιτητές με δωρεάν φοίτηση, 30% του συνόλου των νεοεισερχομένων φοιτητών, δηλαδή έως δεκαοκτώ (18) φοιτητές σε κάθε περίπτωση, οι οποίοι δεν θα καταβάλουν τέλη φοίτησης, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. 4485/2017.
Η χρονική διάρκεια για τις σπουδές που οδηγούν στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) του Προγράμματος ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα και διαρθρώνεται σε δύο (2) εξάμηνα, έκαστο διάρκειας δεκατριών (13) εβδομάδων διδασκαλίας, καθώς ένα εξάμηνο για τη συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το πρώτο και δεύτερο διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνουν διδασκαλία (παραδόσεις, εργαστηριακές ασκήσεις, εξετάσεις και πρακτική άσκηση). Το τρίτο εξάμηνο περιλαμβάνει την εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας. Η επιτρεπόμενη διάρκεια ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων για την λήψη του διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι από τρία (3) το λιγότερο έως έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα το μέγιστο. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να δοθεί αναστολή φοίτησης με εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος και ο χρόνος αυτός δεν υπολογίζεται στην συνολική απαιτούμενη διάρκεια απονομής του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ).
Η γλώσσα διδασκαλίας και η γλώσσα συγγραφής της διπλωματικής εργασίας είναι η αγγλική.
Το Π.Μ.Σ. διαρθρώνεται σε δύο (2) εξάμηνα, έκαστο διάρκειας τουλάχιστον δεκατριών (13) εβδομάδων, [60 ECTS], καθώς και ένα (1) εξάμηνο για τη συγγραφή διπλωματικής εργασίας [30 ECTS]. Συνολικά απαιτούνται ενενήντα (90) ECTS για την απόκτηση τίτλου. Ειδικότερα, το κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε τέσσερις (4) μονάδες ECTS, εκτός από την Πρακτική Άσκηση που περιλαμβάνεται και στα 2 εξάμηνα που αντιστοιχεί σε 10ΕCTS για κάθε μία. Ειδικότερα, 10 μαθήματα x 4 ECTS (= 40ECTS), 2 Πρακτικές ασκήσεις x 10 ECTS (= 20 ECTS)+ 30 ECTS (Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία), ΣΥΝΟΛΟ =90 ECTS. Το πρώτο και δεύτερο διδακτικό εξάμηνο, όπως αναφέρεται και παραπάνω, περιλαμβάνουν διδασκαλία (παραδόσεις, μελέτες πεδίου, εργαστηριακές ασκήσεις, πρακτική άσκηση και εξετάσεις). Το τρίτο εξάμηνο περιλαμβάνει την εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας.
Το Π.Μ.Σ. ξεκινά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο κάθε ακαδημαϊκού έτους. Η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, η επιτυχής εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας και η συγκέντρωση 90 πιστωτικών μονάδων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.). Η διδασκαλία με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από τη διά ζώσης εκπαίδευση διότι είναι σύγχρονη τηλεκπαίδευση και δεν είναι με την κλασσική έννοια του όρου e-learning που έχει καθιερωθεί διεθνώς (π.χ. Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Να σημειωθεί ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία εννοείται ως αντικατάσταση της φυσικής παρουσίας στην αίθουσα με την βοήθεια νέας τεχνολογίας (σύγχρονη τηλεκπαίδευση).
Οι φοιτητές που είναι ήδη κάτοχοι τίτλου άλλου Π.Μ.Σ. και επιθυμούν τη μεταφορά πιστωτικών μονάδων, υποβάλλουν αίτηση στη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία αποφασίζει κατά περίπτωση κατόπιν εισήγησης του διδάσκοντος το αντίστοιχο μάθημα. Οι μεταφερόμενες πιστωτικές μονάδες που αναγνωρίζονται δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 25% ανά εξάμηνο των απαιτουμένων για τη λήψη του τίτλου του Π.Μ.Σ.
Για την απονομή του Μ.Δ.Σ. απαιτείται η επιτυχής φοίτηση, η οποία προϋποθέτει τη συγκέντρωση συνολικά 90 πιστωτικών μονάδων ECTS (30 ανά εξάμηνο σπουδών και 30 από την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας).
Για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος, μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής, ένα μέλος Δ.Ε.Π. ως σύμβουλος σπουδών (tutor). Ο/Η σύμβουλος σπουδών παρακολουθεί την πορεία του φοιτητή, παρέχει ειδικές πληροφορίες για το Π.Μ.Σ. και τη συσχέτιση των σπουδών με την επιστημονική προέλευση και προοπτική του, συζητά με τον φοιτητή τα μελλοντικά του σχέδια για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του εξέλιξη, τον συμβουλεύει για τη βελτίωση της εργασίας του σε σχέση με τις απαιτήσεις του Τμήματος, για τη χρήση των πόρων και υποδομών του Πανεπιστημίου και γενικότερα, για ακαδημαϊκά, οργανωτικά ή διοικητικά θέματα και δύναται να εισηγείται θέματα που αφορούν τον φοιτητή στη Συντονιστική Επιτροπή. Ο/Η σύμβουλος σπουδών δεν αναλαμβάνει υποχρεωτικά και την επίβλεψη της διπλωματικής εργασίας του φοιτητή.
Το ακαδημαϊκό έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος καθορίζεται σύμφωνα με το ακαδημαϊκό έτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όπως αυτό ορίζεται από τη σύγκλητο.
Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμε νου ημερολογιακού έτους. Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται χρονικά σε δύο εξάμηνα σπουδών, στο χειμερινό και στο εαρινό. Κάθε εξάμηνο σπουδών περιλαμβάνει 13 εβδομάδες διδασκαλίας. Στο τέλος κάθε εξαμήνου ακολουθεί η περίοδος εξετάσεων διάρκειας τριών εβδομάδων.
Στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο αναφέρονται οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων χειμερινού και εαρινού εξαμήνου, των εξεταστικών περιόδων χειμερινού, εαρινού εξαμήνου, καθώς και της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου καθώς και των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα. Επιπλέον, περιγράφονται οι επίσημες αργίες κάθε εξαμήνου. Το ακαδημαϊκό ημερολόγιο ανακοινώνεται πριν από την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους, μετά από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Οι φοιτητές θα πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν τροποποιήσεις του ακαδημαϊκού ημερολογίου μέσα από την σχετική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: https://www.uniwa.gr/epikairotita/akadimaiko-imerologio/
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες του Π.Μ.Σ. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής θεωρείται ότι έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα (και επομένως έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις) μόνον αν έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 75% των ωρών της διδασκαλίας του μαθήματος. Η συμμετοχή και παρακολούθηση διαπιστώνεται με ευθύνη των διδασκόντων/ουσών των μαθημάτων.
Οι φοιτητές οφείλουν να έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 9 από τις 13 διδακτικές ενότητες των μαθημάτων. Εάν κάποιος φοιτητής κάνει από 4 έως 6 απουσίες υποχρεούται, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του μαθήματος, να εκπονήσει συμπληρωματική γραπτή εργασία και να προσέλθει σε γραπτές εξετάσεις κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Αν κάποιος φοιτητής υπερβεί σε απουσίες το 50% του μαθήματος (7 απουσίες), υποχρεούται να επαναλάβει το μάθημα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Θεσπίζονται δύο (2) εξεταστικές περίοδοι, διάρκειας (2) δύο εβδομάδων η καθεμιά: για τα μαθήματα του Α΄ εξαμήνου, ο Φεβρουάριος και ο Σεπτέμβριος. Για τα μαθήματα του Β΄ εξαμήνου, ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος, με δυνατότητα άλλης μίας εξεταστικής περιόδου ανά περίπτωση. Είναι δυνατή η προφορική εξέταση, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Σπουδών για ειδικούς λόγους (π.χ. μαθησιακές δυσκολίες, λόγοι υγείας κλπ).
Ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα αναβαθμολόγησης, στην αρμόδια Επιτροπή Σπουδών του Π.Μ.Σ. εντός 10 (δέκα) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης του βαθμού του μαθήματος, στην ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα. Η βαθμολογία υποβάλλεται προς έγκριση στον διευθυντή σπουδών του Π.Μ.Σ. και προωθείται, με το πέρας του δεκαημέρου στο Γραφείο Εκπαίδευσης, με ευθύνη του υπεύθυνου του μαθήματος.
Η αξιολόγηση των φοιτητών, που έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των μαθημάτων, γίνεται με γραπτές εξετάσεις ή γραπτή εργασία ή συνδυασμό και των δύο. Όλα τα μαθήματα βαθμολογούνται με μέγιστο βαθμό επιτυχίας το «10» και ελάχιστο, το «0». Οι φοιτητές πρέπει να έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον με βαθμό «5» σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στο Δελτίο Δήλωσης Μαθημάτων.
Η κλίμακα βαθμολογίας που χαρακτηρίζει την τελική αξιολόγηση του/της φοιτητή/τριας στα μαθήματα και στη διπλωματική έχει ως ακολούθως: «Καλώς: 5.00-6.49», «Λίαν Καλώς: 6.50 -8.49», «Άριστα: 8.50-10.00» ή «Απορρίπτεται: 0-4.99».
Στον υπολογισμό του τελικού βαθμού του πτυχίου προσμετρώνται οι βαθμοί των μαθημάτων που ο φοιτητής παρακολούθησε και εξετάστηκε με επιτυχία, καθώς και ο βαθμός που έλαβε στη διπλωματική εργασία. Ο τελικός βαθμός αποτελεί σταθμισμένο μέσο όρο με βάση τις εκπαιδευτικές πιστωτικές μονάδες ECTS.
Η αξιολόγηση των μαθημάτων από τους φοιτητές των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του προγράμματος, μέσω συγκεκριμένων δομημένων ερωτηματολογίων είναι μια από τις βασικές «πηγές» δεδομένων για την αξιολόγηση του προγράμματος και συνιστά ουσιαστική υποχρέωση των φοιτητών.
Η συλλογή των δεδομένων της αξιολόγησης γίνεται δύο φορές το χρόνο, στο τέλος κάθε εξαμήνου και είναι ανώνυμη. Η διαδικασία γίνεται υπό την ευθύνη και εποπτεία του διευθυντή σπουδών, χωρίς να εμπλέκεται κανείς υπεύθυνος μαθήματος ή άλλος εκπαιδευτής.
Μετά το πέρας της επεξεργασίας, ο διευθυντής σπουδών – συνήθως πριν την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους – ενημερώνει τους υπεύθυνους μαθημάτων για τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις των φοιτητών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης είναι διαθέσιμα, μέσω του διευθυντή σπουδών στη ΜΟ.ΔΙ.Π. για τη σύνταξη της Έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης, κάθε διετία.
Κάθε υπεύθυνος μαθήματος μπορεί να πραγματοποιεί, στο πλαίσιο του μαθήματός του, ξεχωριστή διαδικασία αξιολόγησης, η οποία όμως αφορά μόνο το συγκεκριμένο μάθημα.
Οι φοιτητές πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις (μαθήματα και διπλωματική εργασία) μέσα στο χρονικό διάστημα όπως αυτό ορίζεται από τον κανονισμό σπουδών του προγράμματος όπως αυτός έχει δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ 52113/τ.Β/Αρ. Φύλλου 3158/ 22-6-2022
Κατά την έναρξη του Β’ εξαμήνου, το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας δύναται να γνωστοποιεί στους φοιτητές θέματα διπλωματικών εργασιών, συναφή με τα ερευνητικά ενδιαφέροντά τους. Μετά τη δημοσιοποίηση των θεμάτων, οι φοιτητές επιλέγουν το θέμα της διπλωματικής τους εργασίας, σε συμβουλευτική συνεννόηση με το σύμβουλο σπουδών και με τον πιθανό επιβλέποντα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων του Β’ εξαμήνου, οι φοιτητές εισέρχονται στη φάση της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας. Είναι δυνατή η πρόταση θέματος διπλωματικής εργασίας από τον φοιτητή, σε συνεννόηση με έναν επιβλέποντα, από τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας.
Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής, η διπλωματική εργασία παραδίδεται σε τέσσερα (4) αντίγραφα στη Γραμματεία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, η οποία μεριμνά για τη διανομή τριών αντιγράφων στη τριμελή εξεταστική επιτροπή. Η υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας γίνεται δημόσια, ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής, η οποία ορίζεται από τον επιβλέποντα της εργασίας, και τον διευθυντή σπουδών.
Η αντιγραφή κατά τις γραπτές εξετάσεις, καθώς και η αντιγραφή σημαντικών επιστημονικών θεωριών ή κειμένων χωρίς αναφορά της πηγής (λογοκλοπή), τόσο στη διάρκεια της εξέτασης του μαθήματος, όσο και στη συγγραφή εργασιών και της διπλωματικής εργασίας, τιμωρείται με ποινή μηδενισμού, όταν πρόκειται για εξέταση σε μάθημα ή εργασία στα πλαίσια του μαθήματος και αποκλεισμού από το πρόγραμμα, στην περίπτωση της διπλωματικής εργασίας.
Για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (Μ.Δ.Σ.) απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για την ολοκλήρωση των σπουδών οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των μεταπτυχιακών μαθημάτων ή/και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο περιλαμβάνονται ο χαρακτηρισμός των μαθημάτων, οι ειδικεύσεις, το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών μαθημάτων, η διδασκαλία με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και οι αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3374/2005 φαίνεται στον κάτωθι πίνακα.
1ο ΕΞΑΜΗΝΟ |
|||
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
Υ: Υποχρεωτικό Ε: Επιλογής |
ECTS |
EHCE1 |
Θεμέλια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας – Προασπίζοντας την Υγεία Foundations of Environmental Communication – Protecting Health |
Y |
4 |
EHCE2 |
Εισαγωγή στην Επιδημιολογία και τη Δημόσια Υγείa στη Γενική και Ειδική Αγωγή Introduction to Epidemiology and Public Health in General and Special Education |
Y |
4 |
EHCE3 |
Αγωγή και Προαγωγή Υγείας: Από την Κοινότητα στο Σχολείο της Αειφορίας και της Συνεκπαίδευσης Health Education and Promotion: From the Community to the School of Sustainability and Inclusive Education |
Υ |
4 |
EHCE4 |
Διαχείριση Κρίσεων στην Κοινότητα και στο Σχολείο Crisis Management in the Community and at School |
Υ |
4 |
EHCE5 |
Πρακτική άσκηση (Ι) σε Δομές Ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης Internship (I) in Special Education Structures |
Υ |
10 |
EHCE6 |
Θεωρίες μάθησης και Ειδική Αγωγή Theories of Learning and Special Education |
Ε |
4 |
EHCE7 |
Προγράμματα Παρέμβασης στην Ειδική Αγωγή Special Education Intervention Programs |
Ε |
4 |
|
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ECTS ΕΞΑΜΗΝΟΥ |
|
30 |
2ο ΕΞΑΜΗΝΟ |
|||
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
Υ: Υποχρεωτικό Ε: Επιλογής |
ECTS |
EHCE8 |
Στρατηγικές Eπικοινωνίας σε Θέματα Υγείας και Περιβάλλοντος Communication Strategies on Health and Environment |
Υ |
4 |
EHCE9 |
Επικοινωνία για Αλλαγή Συμπεριφοράς: Άτομα και Κοινότητες στο Πλαίσιο της Αειφορίας και της Συνεκπαίδευσης Communication for Behavioral Change: Individuals and Communities in the Context of Sustainability and Inclusive Education |
Υ |
4 |
EHCE10 |
Ηγεσία και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή Leadership and Evaluation of the Educational Projects in Special Education |
Υ |
4 |
EHCE11 |
Αξιολόγηση Ειδικών Εκπαιδευτικών Aναγκών Assessment of Special Education Needs |
Υ |
4 |
EHCE12 |
Πρακτική άσκηση (ΙΙ) σε Δομές Ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης Internship (II) in Special Education Structures |
Υ |
10 |
EHCE13 |
Οικοθεραπεία και Ειδική Αγωγή: Από την Θεωρία στην Πράξη Ecotherapy: From Theory to Practice |
Ε |
4 |
EHCE14 |
Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Συνεκπαίδευση στον Τομέα της Περιβαλλοντικής Υγείας Intercultural Communication and Inclusive Education in the Field of Environmental Health |
Ε |
4 |
|
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ECTS ΕΞΑΜΗΝΟΥ |
|
30 |
3ο ΕΞΑΜΗΝΟ |
|||
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ |
Υ: Υποχρεωτικό Ε: Επιλογής |
ECTS |
EHCE15 |
Διπλωματική Eργασία Diploma Thesis |
Υ |
30 |
|
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ECTS ΕΞΑΜΗΝΟΥ |
|
30 |
Στην αρχή κάθε εξαμήνου και πριν την έναρξη των μαθημάτων του Π.Μ.Σ ανακοινώνεται στους/στις μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο του Π.Μ.Σ. αναγράφονται οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εξαμήνων, οι περίοδοι εξετάσεων και οι αργίες. Τα μαθήματα δύναται να διεξάγονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας για τη διευκόλυνση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών που έχουν παράλληλη επαγγελματική απασχόληση. Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η έγκαιρη αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες υποχρεούνται να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες του Π.Μ.Σ. Ένας/μία μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια θεωρείται ότι έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα (και επομένως έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις) μόνον αν έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 75% των ωρών της διδασκαλίας του μαθήματος. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή και παρακολούθηση διαπιστώνεται με ευθύνη των διδασκόντων/ασκουσών των μαθημάτων.
Περιγραφή Μαθήματος:
H ανθρώπινη υγεία και ευημερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στον ιστό των αλληλεπιδράσεων που χαρακτηρίζουν τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη και η έννοια της επικοινωνίας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των ανάλογων συνθηκών. Το φυσικό περιβάλλον επιδρά στον άνθρωπο και συνάμα δέχεται παρεμβάσεις από τις ανθρώπινες κοινωνίες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί προβλήματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προερχόμενα από τις αυξημένες καταναλωτικές απαιτήσεις των ανθρώπων. Στις τρέχουσες προκλήσεις περιλαμβάνεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή, η μικροβιακή αντοχή, κ.ά. Σε αυτό το μάθημα τονίζεται ο τρόπος διαχείρισης της αλλαγής μέσα από το πρίσμα της επικοινωνίας. Ο ρυθμός αλλοίωσης του περιβάλλοντος επιβάλει την συμμετοχή των πολιτών στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων. Κάθε πολίτης πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να κατανοεί τα περιβαλλοντικά θέματα, να αντιλαμβάνεται τις αιτίες των προβλημάτων και να αξιολογεί τις πιθανές λύσεις καθώς και να έχει συμμετοχικές δεξιότητες. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη μιας επικοινωνιακής διαδικασίας μεταξύ των πολιτών, της διοίκησης και των ειδικών. Η Περιβαλλοντική Επικοινωνία είναι η διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει την προώθηση των καταλληλότερων αποφάσεων και νομοθεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της υγείας. Η ικανότητα των πολιτών να επηρεάζουν με τις δράσεις τους τη δημόσια δομή για την προώθηση της περιβαλλοντικής υγείας τονίζεται σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι να παρέχει στους εκπαιδευόμενους συγκεκριμένες πληροφορίες και ικανότητες κριτικής αξιολόγησης ως προς τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτές οι δεξιότητες θα τους καταστήσουν ικανούς να συμμετάσχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθορίζοντας έτσι την ποιότητα της υγείας και του περιβάλλοντος στις επόμενες δεκαετίες.
Περιγραφή του μαθήματος :
Ορμώμενοι τη θεμελίωση του πολυπαραγοντικού χαρακτήρα του υποδείγματος υγείας – ασθένειας, η υπεροχή του αντικειμένου της δημόσιας υγείας στο χώρο της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης επεκτάθηκε σημαντικά σε τομείς που αλληλοεπηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από το περιβάλλον, τη διατροφή, τη φυσική άσκηση, την κοινωνική συμπεριφορά, κ.ά. Με βάση τα προαναφερθέντα, μια από τις βασικές ευθύνες της προαγωγής της υγείας στον πληθυσμό είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των κρίσιμων και συνεχώς μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών μέσω της διαμόρφωσης συμπεριφορών που αποβλέπουν στην προαγωγή της υγείας σε ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον στην γενική και ειδική αγωγή. Στο συγκεκριμένο μάθημα προσφέρεται εμπεριστατωμένη γνώση στην επιδημιολογία ως τη βασική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη της κατανομής των διαφόρων αναπτυξιακών διαταραχών και των χαρακτηριστικών τους στους μαθητικούς πληθυσμούς, με έμφαση στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και με την διερεύνηση των αιτιολογικών παραγόντων που διαμορφώνουν ή μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις κατανομές. Από τις μελέτες παρατήρησης έως τις πειραματικές μελέτες, προκύπτει ότι σκοπός είναι ο προσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ της έκθεσης (σε βιολογικούς παράγοντες, διατροφή, κ.ά.) και του αποτελέσματος (κατάσταση υγείας, αναπτυξιακή διαταραχή, κ.α). Η γνώση της γενικής επιδημιολογίας είναι κατά συνέπεια απαραίτητη, καθώς στη διεθνή βιβλιογραφία στο χώρο της γενικής και ειδικής αγωγής, όπως και στα μεγάλα διεθνή διαγνωστικά εγχειρίδια (DSM V, ICD 11), παρουσιάζονται επιδημιολογικά δεδομένα που βασίζονται σε συγκεκριμένες αρχές και μεθόδους.
Περιγραφή Μαθήματος:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Προαγωγή Υγείας ορίζεται ως η διαδικασία που παρέχει τη διευκόλυνση σε άτομα και κοινότητες ανθρώπων με ή χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες να αυξήσουν τον έλεγχο πάνω στους παράγοντες που επιδρούν στην υγιεινή ανάπτυξή τους, ώστε να τη βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχοντας, λοιπόν, ως ομάδα στόχου τις πιο ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρίες, σημειώνεται ότι απαιτείται μια μετατόπιση της έμφασης σε μια πιο οικολογική και ολιστική προσέγγιση, προωθώντας την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προβλημάτων πάσης φύσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ισότητα όλων ανεξαιρέτως απέναντι στο δικαίωμα της ισότιμης εκπαίδευσης. Αναπόσπαστο στοιχείο για την προαγωγή της υγείας αποτελεί η πολιτική των δράσεων από την προσχολική ηλικία και εν συνεχεία η αγωγή υγείας που λαμβάνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης στο σχολείο, με στόχο την διαμόρφωση ορθών στάσεων και συμπεριφορών, προκειμένου η ενηλικίωση και ένταξη αυτών στην κοινότητα να επέλθει μέσω των βέλτιστων προϋποθέσεων, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, ιδίως για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρίες.
Περιγραφή Μαθήματος:
Είναι δεδομένο ότι η ανθρωπότητα θα είναι συχνά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πιθανών κρίσεων και η επιβίωση βασίζεται στις υφιστάμενες γνώσεις και την αποδεδειγμένη εμπειρία σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης τους τόσο σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πολιτική επικοινωνία αφορά τη δημιουργία και την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων μεταξύ πολιτών, δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών θεσμών και συναφών οντοτήτων, όπως τα μέσα ενημέρωσης καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες για πολιτικό κέρδος ή για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Αυτό το μάθημα έχει σκοπό να γεφυρώσει την επιστήμη με την χάραξη πολιτικής για λειτουργικές κοινότητες σε περιπτώσεις κρίσεων. Αρχικά, εισάγει το πεδίο της διαχείρισης κρίσεων σε θέματα υγείας, διατροφής και περιβάλλοντος. Εν συνεχεία, προωθεί την κατανόηση των επιστημονικών θεμάτων που σχετίζονται με την διαχείριση κρίσεων και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις κινδύνου και καταστροφών, αλλά και προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή. Μελετάται η σχέση μεταξύ των τριών διαδικασιών πολιτικής επικοινωνίας: της παραγωγής (πώς αναπτύσσονται και μεταδίδονται τα μηνύματα), του περιεχομένου (αυτό που περιέχεται σε κάθε μήνυμα) και του αποτελέσματος (πώς λαμβάνονται και ερμηνεύονται τα μηνύματα). Επισημαίνονται τα κενά στην κατανόηση και αποτελεσματική επέμβαση κατά την διαχείριση κρίσεων σε θέματα υγείας, διατροφής και περιβάλλοντος. Το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει την κατανόηση του κινδύνου, των καταστροφών, την κοινοποίηση του κινδύνου και την διαμόρφωση ενός κώδικα επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους. Τέλος, παρουσιάζονται τα σημαντικά στάδια του κύκλου διαχείρισης κρίσεων που είναι η πρόληψη, η μείωση επικινδυνότητας, η ετοιμότητα, η αντίδραση και η επαναφορά ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα μας.
Περιγραφή Μαθήματος:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ – 1
Περιγραφή Μαθήματος:
Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές/τριες μια ολοκληρωμένη εικόνα των σύγχρονων θεωριών μάθησης ώστε να οδηγηθούν σε κριτική διατύπωση και αξιολόγηση της μαθησιακής διαδικασίας και να συνειδητοποιήσουν τα βασικά στοιχεία που συντελούν
σε μια αποτελεσματική διδασκαλία με εστίαση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα, μέσα από την παρουσίαση και τον σχολιασμό μικροδιδασκαλίας επιχειρείται η εγχειρηματοποίηση της παιδαγωγικής θεωρίας στην διδακτική πράξη, αναδεικνύοντας τις κυρίαρχες ψυχοπαιδαγωγικές αρχές που διέπουν τη μεθοδολογία της διδασκαλίας στην Ειδική Αγωγή.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να γνωρίζει:
σχολική μονάδα/ειδικό σχολείο.
πεδίο της ειδικής αγωγής.
Περιγραφή Μαθήματος:
Σκοπός του μαθήματος είναι γνωρίσει στους φοιτητές τα βασικά Προγράμματα Παρέμβασης για μαθητές με εεα/αναπηρίες, τα προσφερόμενα αναλυτικά προγράμματα και τον τρόπο κατάρτισης Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευσης.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Περιγραφή Μαθήματος:
Μέσα από το πρίσμα της επικοινωνιακής προσέγγισης διερευνάται και αναλύεται η κρίσιμη αλληλεξάρτηση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας σε συνάρτηση με την ποιότητα του περιβάλλοντος. Η δομή του μαθήματος συνδυάζει μια γενική οικολογική ανησυχία με συγκε- κριμένα στοιχεία που σχετίζονται με την προσωπική και κοινοτική υγεία. Η αλληλεξάρτηση του περιβάλλοντος με την υγεία προτρέπει τους εκπαιδευόμενους στο να συνειδητοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα σημερινά περιβαλλοντικά ζητήματα καθορίζουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Στο παρόν μάθημα παρουσιάζεται το πλαίσιο στρατηγικής προσέγγισης που σκοπό έχει την αποτελεσματική επικοινωνία σχετικά με την προάσπιση και την προαγωγή της περιβαλλοντικής υγείας. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση παρουσιάζεται ως ένα πλαίσιο αρχών για αποτελεσματική πρακτική που εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών της επικοινωνίας προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να είναι εις θέση να εφαρμόζουν στην πράξη ένα σχεδιασμό κατανοητό, έγκυρο και αξιόπιστο. Το πλαίσιο είναι οργανωμένο σύμφωνα με τις 6 αρχές διασφάλισης της ορθής επικοινωνιακής προσέγγισης σύμφωνα με τον WHO όπου θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των αντίστοιχων δραστηριοτήτων:
Ο σκοπός του στρατηγικού πλαισίου είναι οι λήπτες αποφάσεων για θέματα περιβαλλοντικής υγείας και το αντίστοιχο κοινό στο οποίο απευθύνονται να εκπαιδεύονται και να προσαρμόζονται παράλληλα. Για αυτό τον λόγο, η ικανότητα των πολιτών – εν προκειμένω του κοινού, να επηρεάζουν με τις δράσεις τους τη δημόσια δομή τονίζεται σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι να παρέχει στους εκπαιδευόμενους συγκεκριμένες πληροφορίες και ικανότητες κριτικής αξιολόγησης ως προς τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτές οι δεξιότητες θα τους καταστήσουν ικανούς να συμμετάσχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθορίζοντας έτσι την ποιότητα της υγείας και του περιβάλλοντος στις επόμενες δεκαετίες.
Περιγραφή Μαθήματος:
Το μάθημα έχει ως σημείο εκκίνησης την ιδέα ότι οι διαδικασίες αλλαγής συμπεριφοράς προϋποθέτουν μια εμπεριστατωμένη διορατικότητα στις καθημερινές στρατηγικές επικοινωνίας των ανθρώπων. Τίθενται ερωτήματα του τύπου πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από την ποιότητα του περιβάλλοντος; μπορούν οι άνθρωποι να επηρεαστούν χωρίς να το γνωρίζουν; κλπ. Οι διαδικασίες που διέπουν την αλλαγή των συμπεριφορών θα μελετηθούν κυρίως μέσα από το εκπαιδευτικό πλαίσιο γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Το μάθημα αρχικά οριοθετεί το γνωστικό αντικείμενο των δεξιοτήτων της επικοινωνίας υπό το πρίσμα του οικολογικού μοντέλου και ασχολείται ιδιαίτερα με την ανάλυση των ψυχολογικών παραγόντων στην εφαρμογή επικοινωνιακών πρακτικών στο σχολικό περιβάλλον μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τυπικά αναπτυσσόμενων μαθητών. Τέλος, το μάθημα επικεντρώνεται σε διάφορους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν οι νέοι εκπαιδευτικοί να καταστούν ικανοί στη δημιουργία κατάλληλων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τυπικά αναπτυσσόμενους μαθητές, βασιζόμενοι στη δυαδική προσέγγιση περιβάλλον-εκπαίδευση μέσα από ένα αποτελεσματικό επικοινωνιακό πρίσμα.
Περιγραφή Μαθήματος:
Σκοπός του μαθήματος είναι να εμπεδώσουν οι φοιτητές βασικά στοιχεία τόσο για την ηγεσία ως ενιαία αρχή διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης όσο και για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου ως δυναμική διαδικασία ανατροφοδότησης και βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής. Οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να
Περιγραφή Μαθήματος:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:
Περιγραφή Μαθήματος:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ – 1
Περιγραφή Μαθήματος:
Σύμφωνα με έρευνες, η δαπάνη υπερβολικού χρόνου σε κλειστούς χώρους και η μη πραγματοποίηση τακτικών εκδρομών στην φύση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία. Η οικοθεραπεία, γνωστή και ως φυσιοθεραπεία ή πράσινη θεραπεία, είναι η εφαρμοσμένη πρακτική του αναδυόμενου τομέα της οικοψυχολογίας, που αναπτύχθηκε από τον Theodore Roszak. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη θεραπευτική δυνατότητα της φύσης και του ενδιαφέροντος για τις δυνατότητες των ‘’πράσινων παρεμβάσεων’’ προς όφελος της ψυχικής υγείας. Η οικοθεραπεία, σε πολλές περιπτώσεις, πηγάζει από την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι μέρος του ιστού της ζωής και ότι οι ψυχές μας δεν είναι απομονωμένες ή ξεχωριστές από το περιβάλλον μας. Η Οικοψυχολογία παρέχει στα άτομα μια ευκαιρία να εξερευνήσουν τη σχέση τους με τη φύση – έναν τομέα που μπορεί να αγνοηθεί σε πολλούς άλλους τύπους ψυχοθεραπείας. Ενώ ορισμένοι επαγγελματίες διδάσκουν και ασκούν αποκλειστικά την οικοψυχολογία, άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ενσωματώνουν πτυχές της οικοθεραπείας στις υπάρχουσες πρακτικές τους. Δεδομένου ότι η οικοθεραπεία είναι ένας όρος ομπρέλα για προσεγγίσεις στη θεραπεία που βασίζονται στη φύση, οι τύποι παρεμβάσεων που χρησιμοποιούνται είναι πολλές. Ορισμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνται με την καθοδήγηση ενός θεραπευτή ενώ άλλες εκτελούνται μεμονωμένα. Ορισμένες παρεμβάσεις γίνονται σε ομάδες, ενώ άλλες απαιτούν ρύθμιση «one-on- one». Επιπλέον, ενώ κάποιες συνεδρίες οικοθεραπείας πραγματοποιούνται εντός των ορίων ενός γραφείου, γίνεται συχνά προσπάθεια να διεξάγονται συνεδρίες σε φυσικά περιβάλλοντα όποτε είναι δυνατόν. Ορισμένες από τις πιο κοινές δραστηριότητες οικοθεραπείας είναι: Διαλογισμός στη φύση, Θεραπευτική καλλιέργεια, Θεραπεία με ζώα, Σωματική άσκηση στη φύση, Συμμετοχή σε δραστηριότητες αποκατάσταση ή διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.
Το μάθημα θα προσφέρει στους εκπαιδευόμενους τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για τη μετατροπή της ανθρώπινης σχέσης με την φύση στην υπηρεσία της θεραπείας και της ευημερίας. Αυτές οι βαθιές προσεγγίσεις, περιλαμβάνουν πρακτικές παρεμβάσεις και κατευθυντήριες γραμμές για την πραγματοποίηση θεραπευτικών εργασιών σε εξωτερικούς εσωτερικούς χώρους που μπορούν να εφαρμοστούν σε ατομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Η οικοψυχολογία και η οικοθεραπεία εξακολουθούν να είναι σχετικά αναδυόμενα πεδία.
Περιγραφή Μαθήματος:
Στη σημερινή ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα της επικοινωνίας σε διαφορετικά πολιτιστικά και γεωγραφικά περιβάλλοντα. Οι ιδέες που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την υγεία, τις γλώσσες που χρησιμοποιούν, τις δεξιότητες γραμματισμού στον τομέα της υγείας και τα περιβάλλοντα επικοινωνίας τους σχετικά με την υγεία αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό τους. Η αποτελεσματική επικοινωνία μπορεί να ενισχυθεί όταν αναγνωρίζονται και γεφυρώνονται πολιτισμικές διαφορές που μπορούν να συμβάλουν θετικά σε αυτή. Ο πολιτισμός είναι ένας τρόπος σκέψης και διαβίωσης, ένα σύνολο από στάσεις, αξίες, κανόνες και πεποιθήσεις που διδάσκονται και ενισχύονται από άλλα μέλη της ομάδας. Αυτό το σύνολο βασικών υποθέσεων και λύσεων στα προβλήματα του κόσμου είναι ένα κοινό σύστημα που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά για να εξασφαλίσει την επιβίωση. Μια κουλτούρα αποτελείται από άγραφες και γραπτές αρχές και νόμους που καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αλληλοεπιδρά με τον έξω κόσμο. Τα μέλη μιας κουλτούρας μπορούν να αναγνωριστούν από το γεγονός ότι έχουν κάποια ομοιότητα. Μπορεί να είναι ενωμένοι με θρησκεία, γεωγραφία, φυλή ή εθνότητα. Ως μέρος μιας πολιτιστικής ομάδας, οι άνθρωποι μαθαίνουν κανόνες επικοινωνίας, όπως ποιος επικοινωνεί με ποιον, πότε και πού μπορεί να μεταδοθεί κάτι όπως και τι να επικοινωνήσει. Τα μέλη μιας πολιτιστικής ομάδας μαθαίνουν επίσης μία ή περισσότερες γλώσσες που διευκολύνουν την επικοινωνία μέσα στην ομάδα. Η διαπολιτισμική επικοινωνία αναφέρεται στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορές σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: μορφές εργασίας, ηλικία, εθνικότητα, φυλή, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ., δηλαδή πως οι άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς επικοινωνούν μεταξύ τους. Η διαπολιτισμική επικοινωνία δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και επιτρέπει τη συνεργασία. Μερικές φορές, όμως, η γλώσσα μπορεί να εμποδίσει την επιτυχή επικοινωνία. Όταν οι άνθρωποι και οι οργανώσεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ορολογία τους, σε άλλα πλαίσια και με άτομα εκτός της ομάδας, η επικοινωνία συχνά αποτυγχάνει και δημιουργεί παρεξηγήσεις και εμπόδια στην κατανόηση μιας κατάστασης. Όταν δύο άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών συναντούν ο ένας τον άλλον, δεν έχουν μόνο διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, αλλά και τα συστήματα της ομιλίας τους είναι διαφορετικό. Όταν οι επαγγελματίες αυτοί θέλουν να μοιραστούν πληροφορίες, η ορολογία τους μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση όταν η περιορισμένη παιδεία και οι πολιτισμικές διαφορές αποτελούν μέρος της ανταλλαγής επικοινωνίας με ασθενείς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των θεμελιωδών αρχών και θεμάτων της διαπολιτισμικής επικοινωνίας από διεπιστημονική σκοπιά καθώς και η ανάπτυξη αντίληψης και εκτίμησης διαφορετικών πολιτιστικών προοπτικών και αξιών.
Τα μαθήματα διεξάγονται στην Αγγλική γλώσσα. Η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας γίνεται στην Αγγλική γλώσσα
Στο Π.Μ.Σ. «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» διδάσκουν μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και Επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο με εθνική και διεθνή αναγνωσιμότητα οι οποίοι εγγυώνται την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι διδάσκοντες είναι
Για την υλοποίηση του Π.Μ.Σ. χρησιμοποιούνται οι κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηρίων, βιβλιοθήκη κλπ) και η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας.
Οι φοιτητές του Π.Μ.Σ έχουν πρόσβαση σε πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως η χρήση της πλατφόρμας διδασκαλίας e-class, ηλεκτρονική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (username@uniwa.gr), δωρεάν πρόσβαση σε λογισμικό όπως το Microsoft Office 365, δυνατότητα μεταφοράς αρχείων μεγάλου όγκου κ.α.
Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στα Εγχειρίδια Χρήσης των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών καθώς και την ιστοσελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου.
Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες γίνεται με την χρήση του username και του ατομικού κωδικού που λαμβάνει ο φοιτητής μετά την εγγραφή του.
Στην Πανεπιστημιούπολη 3 έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ασύρματο δίκτυο. Η υπηρεσία ασύρματης πρόσβασης παρέχει στους φοιτητές, στα μέλη ΔΕΠ και τους επισκέπτες της, δωρεάν, τη δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi) στις δικτυακές υπηρεσίες, αλλά και στο διαδίκτυο γενικότερα. Διευκολύνεται με τον τρόπο αυτό η πρόσβαση σε ελληνικές και διεθνείς ψηφιακές βιβλιοθήκες, επιστημονικά περιοδικά, διαδραστικά μαθήματα και τηλεδιασκέψεις, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα για χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών για δωρεάν, ελεύθερη επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών (π.χ. e-mail, chat).
Όλοι οι φοιτητές του Π.Μ.Σ λαμβάνουν το προσωπικό όνομα χρήστη (Username) και κωδικό (Password) μετά την εγγραφή τους και μπορούν εύκολα και με ασφάλεια να συνδεθούν στο Διαδίκτυο, μέσω κάποιου φορητού υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου ή άλλης συσκευής με δυνατότητες Wi-Fi.
Οι κωδικοί απενεργοποιούνται αυτόματα μόλις παύσει η φοιτητική τους ιδιότητα.
Οι φοιτητές που γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ είναι υποχρεωμένοι:
Ο κύριος τόπος διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η διοικητική στήριξη του προγράμματος παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών. Το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 196 στους Αμπελοκήπους (Εικόνα 1 ).
Εικόνα 1: Γεωγραφική θέση του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Διευθύντρια: Κωνσταντίνα Σκαναβή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας Τηλ: 213 20 10 121 kskanavi@uniwa.gr |
Αναπληρώτρια Διευθύντρια: Ευδοκία Βασσάλου Επίκουρος Καθηγήτρια evassalou@uniwa.gr
|
Γραμματεία Μεταπτυχιακού: Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα 115 21 Τηλ.: 213 20 10 121 master.echp@uniwa.gr |